Модерното съоръжение бе открито 42 г. след изграждането на обсерваторията

Новият роботизиран телескоп на Института по астрономия – БАН бе официално открит на 1 юли в 12:00 ч. на територията на Националната астрономическа обсерватория Рожен. В тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Тържеството бе открито с изпълнение на „Излел е Делю хайдутин“ от талантливата млада певица и цигуларка Диана Чаушева от НМУ „Л. Пипков“ в София.

След кратки изказвания, лентата на новия телескоп прерязаха премиерът акад. Денков, министърът проф. Цоков, акад. Ревалски и проф. Семков. Четиримата, придружени от областния управител на Смолян Стефан Сабрутев, заместникът му Христо Станчев и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев първи разгледаха новото съоръжение и бяха запознати с неговите възможности от Дитмар Вайнцингер – главен мениджър „Продажби“ на австрийската компания – производител на телескопа.

Директорът на ИА с НАО проф. дфн Евгени Семков връчи почетен плакет „40 години НАО“ на министър-председателя, министъра на образованието и науката и областния управител на Смолян.

Телескопът „AZ 1500“, с 1,5-м огледало, е изработен от „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Наблюденията с новото съоръжение ще се осъществяват напълно автоматизирано и без присъствието на оператор. Самата оптична система на телескопа, състояща се от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, изключва отклоненията и не налага допълнителни корекции.

Най-големият от съществуващите в обсерваторията телескопи е с 2-м огледало и е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година. Официалното откриване на най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 г. Обсерваторията разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г.

Снимките са предоставени от Пресцентъра на МС