По повод 185 г. от рождението на проф. Марин Дринов, венци и цветя на паметника му в Научен комплекс 1 на БАН поднесоха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и представители на ръководството на Академията, на Събранието на академиците и член-корепондентите и на институтите на Академията, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и журналисти. Проф. Марин Дринов е първият председател на Българското книжовно дружество (БКД), прераснало в Българска академия на науките, посочи  в словото си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Трудно е с няколко думи да се отбележат всичките му приноси както за развитието на Академията, така и за развитието на страната ни. Председателят на БАН изтъкна, че Марин Дринов е бил поддръжник на това, че науката е международна и трябва да прави мостове към другите народи. Думите му звучат напълно съвременно и днес, подчерта акад. Ревалски и каза, че всички сме длъжни да изпълняваме заветите му.

В Българската академия на науките беше открита изложба „Книжовно-документалното наследство на Марин Дринов в БАН“. По повод 185 години от рождението на проф. Марин Дринов са изложени архивни снимки и документи, съхранявани в Научния архив на БАН, както и научни публикации в „Периодическо списание на Българското книжовно дружество (БКД)“ и издания от фонда на Централната библиотика на Академията. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри изложбата за бележития учен и държавник. Хора като проф. Марин Дринов рядко са се срещали, а ние сме длъжни да продължим неговото дело, каза той в словото си. Проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН, представи исторически факти от живота и научните постижения на проф. Марин Дринов.

На 19 и 20 октомври в родния град на проф. Дринов – Панагюрище  се провежда национална научна конференция „Наука, просвета, държавност и модернизация в България през XIX и началото на XX век“. Организатори на форума са Община Панагюрище, Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките и Историческият музей в Панагюрище.