Изложбата „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“ беше открита днес в Галерия на открито „Градска градина“ пред Народния театър „Иван Вазов“. Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски и директорът на Централната билиотека на БАН д-р Силвия Найденова представиха експозицията, която е сред събитията, посветени на 155-годишнината на БАН.

Изложбата показва първото издание на „Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен като „Рибен буквар“, което е притежание на Централната библиотека на БАН.

На четиринадесет табла са разгледани Предисловието и отделните раздели на Буквара, най-ранните отзиви за него, а също и предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. В експозицията е включена информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител.

„Рибният буквар“ е едно революционно за времето си издание не само за нас българите, но и  за световната педагогическа наука и мисъл. То съдържа нови за времето си методи за преподаване на световно ниво, каза в словото си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той допълни, че изложбата съвпада с инициативата „14 века България в Европа“ на трите обществени медии БНТ, БТА и БНР, която отбелязва честването на 1350 г. от създаването на българската държава. Сред първите събития в тази инициатива са 155-годишнината на БАН и 200 г. от написването на „Рибния буквар“.

На откриването на изложбата „Петър Берон. 200 години от издаването на „Рибния буквар“ присъстваха служебният зам.-министър на образоването и науката акад. Николай Витанов, генералните директори на БТА и БНР Кирил  Вълчев и Милен Митев.

Изложбата може да бъде разгледана в Галерия на открито „Градска градина“ пред Народния театър „Иван Вазов“ до 28 май.