Институтът по органична химия с Център по фитохимия – БАН (ИОХЦФ-БАН) ще представи своите най-нови научни постижения и разработки на 15 ноември 2017 г. (сряда) от 10:00 часа в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември” № 1). Събитието е в рамките на инициативата „Българската академия на науките представя своите институти“. Внимание ще бъде отделено на предизвикателствата пред учените в съвременното общество и тяхната роля и отговорности за развитие и широко прилагане в практиката на иновативни технологии и умения.

Институтът ще бъде представен от научния секретар проф. д-р Маргарита Попова, която ще информира за научния и експертен потенциал на Института в областта на органичната, биоорганичната и фитохимията (химията на природните съединения), които са от съществено значение за тематичните области на Иновативната стратегията за интелигентна специализация на Република България 2014-2020: „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии”, “Мехатроника и чисти технологии” и „Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии”.

Институтът полага значителни усилия за укрепване на човешкия потенциал и най-вече за привличане и задържане на млади специалисти. Носителката на наградата за най-млади учени „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ за 2017 г. в направление „Нанонауки, нови материали и технологии“ ас. Радостина Иванова ще разкаже за възможностите за израстването на един млад учен в БАН. Най-младата стипендиантка по Националната програма „За жените в науката” на L’Oréal и ЮНЕСКО ас. д-р Изабела Генова ще представи иновативния си проект в областта на алтернативните източници на енергия.

Ще бъдат представени пет щанда с нови научни и приложни разработки на учени от Института: Ин витро технологии за получаване на биологично-активни вещества и природни масла; Съвременни методи за анализ и доказване на автентичност на мед и пчелни продукти; Иновативни технологии за производство и анализ на функционални храни и хранителни добавки; Лекарствени препарати на основата на хидролитични ензими и Иновативни продукти за козметиката и медицината на основата на терапевтични протеини. Повече информация за отделните тематики могат да бъдат намерени pdfтук.

От 14:00 часа в ИОХЦФ-БАН (ул. „Акад. Г. Бончев” бл. 9) проф. д-р Павлета Шестакова ще представи научната инфраструктура на Института и възможностите, които тя предоставя за фундаментални и приложни изследвания. Владимир Парашиков, управител на фирма ПроЛаб, ще представи най-новите продукти на фирма Антон Паар, част от които ще бъдат демонстрирани в лабораторна среда. Гостите ще имат възможност да разгледат 14 научни pdfлаборатории, между които центъра по ЯМР спектроскопия; лабораторията за екстракция на медицински и ароматични растения със свръхкритичен въглероден диоксид; синтетичните лаборатории за биорафинерия и трансформации на природни продукти; лабораториите със спектрална апаратура и още други. Учените от Института ще бъдат на разположение за отговори на въпроси и обсъждания.

Младите учени и докторанти в Института ще представят постери за своите разработки през последната година. Резюмета могат да бъдат намерени pdfтук.

На 16 ноември 2017 г. (четвъртък) от 09:30 часа в Института ще се проведе традиционната годишна научна сесия.

Поканите за двете събития може да видите pdfтук.