Д-р Изабела Генова от Института по органична химия с Център по фитохимия и д-р Наталия Берберова-Бухова от Института по оптически материали спечелиха националната стипендия „За жените в науката“. Престижното отличие се присъжда за научни проекти с глобално значение на три жени млади учени. Наградите бяха връчени на официална церемония, която се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ днес, 10 ноември, Световен ден на науката за мир и развитие.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера.

Проектът, с който д-р Изабела Генова впечатли журито на програмата, цели откриването на нови екологосъобразни алтернативни източници на енергия и изграждане на устойчиви енергийни системи. Д-р Генова е и най-младата стипендиантка по програмата в България.

Д-р Наталия Берберова-Бухова спечели конкурса с проект, който поставя фокус върху изобретяването на нова среда за запаметяване на информация, която ще е с много по-голям капацитет от наличните на пазара в момента. В основата на проекта е използването на наночастици.

С национална стипендия е наградена и д-р Кирилка Младенова от катедра „Биохимия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

На официалната церемония присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, зам.-председатели и главният научен секретар на БАН, както и представители на висши учебни заведения.

Програмата „За жените в науката“ се провежда за седма поредна година в България. Общо 2700 жени учени са лауреати на програмата в целия свят, като две от тях след това са носители на Нобелова награда.