DOSIMETRY: Dosimetry science payloads for ExoMars TGO & surface platform

Проектът DOSIMETRY: Dosimetry science payloads for ExoMars TGO & surface platform. Unified web-based database with Liulin type instruments’ cosmic radiation data има за цел:

1. Създаване в ИКИТ-БАН и изпитания на научна апаратура – дозиметър Люлин-МЛ за съвместната програма ЕкзоМарс на ЕКА и Руската (Роскосмос) космически агенции. Дозиметърът е част от неутронния детектор АДРОН, създаван в Института за космически изследвания на Руската академия на науките (ИКИ-РАН) за полет на платформа, която ще бъде изпратена към Марс през 2020г.

Партньори в създаването и изпитанията на дозиметъра Люлин-МЛ за ЕкзоМарс 2020 са ИКИ-РАН и Института за медико-биологични проблеми на РАН (ИМБП-РАН).

2. Обработка и анализ на данните, получавани от дозиметъра на Люлин-МО на борда на космическата станция Trace Gas Orbiter (TGO) от програмата ЕкзоМарс 2016 на ЕКА и Роскосмос, която в момента е в орбита около Марс. Дозиметъра Люлин-МО беше създаден в ИКИТ-БАН по контракт с ИКИ-РАН и е част от неутронния детектор ФРЕНД на ИКИ-РАН. Включване на данните в базата данни на ЕКА от планетни изследвания.

Партньори в обработката и анализа на данните от дозиметъра на Люлин-МО на TGO, ЕкзоМарс 2016 са отново ИКИ-РАН и ИМБП-РАН.

Партньорство в управление на научните апаратури по ЕкзоМарс 2016 се осъществява също в рамките на международната работна група по този проект SWT ExoMars 2016.

3. Създаване на база данни от всички досегашни изследвания на радиационната обстановка в космоса с апаратури от серията Люлин. Изследванията започнаха през 1988г по научната програма на втория български космонавт А. Александров на пилотираната станция Мир. Оттогава досега са проведени десетки научни експерименти с тези апаратури на Международната космическа станция, на биологични спътници, на спътник до Луната и др, и резултатите са публикувани в десетки международни научни списания. Базата данни ще е със свободен достъп.

Очаквани резултати

Нови апаратури за изследване на радиационната обстановка в космоса; нови знания за радиационната обстановка и радиационния риск за космонавтите при полети до Марс; достъп на международната научна общност до данните от многогодишните изследвания, провеждани от ИКИТ-БАН съвместно с чуждестранни партньори на радиационната обстановка в околоземното и междупланетно космическо пространство.

На фигурата: Резултати от измерване на мощността на дозата и потока заредени частици от дозиметъра Люлин-МО на борда на ЕкзоМарс TGO по трасето Земя-Марс.

Още проекти:

Период: 2016-2019

Цел:
Създаване  и изпитания на научна апаратура – дозиметър Люлин-МЛ; Обработка и анализ на данните, получавани от дозиметъра на Люлин-МО на борда на космическата станция Trace Gas Orbiter (TGO) от програмата ЕкзоМарс 2016; Създаване на база данни от всички досегашни изследвания на радиационната обстановка в космоса с апаратури от серията Люлин.

Финансиране:
Правителството на Република България по плана PECS (Plan for European Cooperating States) с Европейската космическа агенция

Участник от страна на БАН:
Институт за космически изследвания и технологии

Уебсайт:
http://esa-pro.space.bas.bg/

Ел. поща за контакт:
jsemkova@stil.bas.bg

Лице за контакт:
Йорданка Семкова