Проф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща е носител за 2018 г. на наградата „Мадам дьо Стал“ на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA). Престижното отличие за принос към културните ценности на Европа и  към идеята за европейска интеграция връчи българският еврокомисар Мария Габриел. Тържествената церемония се проведе на 16 май в Големия салон на Българската академия на науките.

В словото си Мария Габриел акцентира върху необходимостта усилията на учените и политиците да се обединят за противодействие на дезинформацията и фалшивите новини. Повече от 83% от европейците смятат, че дезинформацията е заплаха за демократичните ни ценности. Необходимо е повишаване на общественото доверие към институциите и медиите, за да могат гражданите  да упражняват правото си на информиран избор, заяви българският еврокомисар.

Церемонията по връчване на наградата „Мадам дьо Стал“ е част от събитията, които съпътстват Общото събрание на  Федерацията на всички европейски академии (ALLEA) на 16 и 17 май в София. Основен  организатор е ALLEA, като БАН е домакин и съорганизатор. Двудневните събития са част от Календара на Българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 и се провеждат под патронажа на Столичната община и в партньорство с Министерството на образованието и науката.

В Българската академия на науките се състоя научен симпозиум на тема „Обществено доверие, експертна и институционална отговорност“ (Science in Times of Challenged Trust and Expertise). По време на дискусиите учените поставиха акцент върху връзката между научните факти и политиката на вземане на решения. Обсъдени бяха и факторите, които предизвикват доверие в експертното мнение на учените.

Ролята на университетите в изграждането на доверие от страна на обществото към научните факти и емпирични изследвания също беше част от дискусиите в БАН. Учените отделиха специално внимание на  темата за променящата се среда на комуникацията в дигиталната ера. Всички материали от дискусиите в София ще бъдат публикувани в специална книжка от конференцията.

Двудневното събитие продължава и днес, 17 май, от 8:30 часа в Големия салон на БАН с конференция по линия на проект SAPEA – Роля на науката за формиране на политиките в ЕС (Shaping European Science Advice: Insights and Experiences). Конференцията може да гледате на живо на: https://www.bas.bg/en/

Проект SAPEA, в който участват петте най-големи научни мрежи от Европа, съчетава опита на повече от 100 академии в областта на науката, инженерството, медицината, хуманитарните и социалните науки. Проектът се изпълнява в продължение на 4 години и е финансиран по Рамковата програмата на ЕС за наука и иновации „Хоризонт 2020“. SAPEA:  http://www.allea.org/asap-academies-sciences-advice-to-policy/