На 9 юли, в пресклуба на БТА, екип на Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките (ИИНЧ-БАН) и представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) представиха работата си по проект, реализиран по Договор за обществена поръчка с предмет: „Повишаване нивото на пътната безопасност чрез разработване на нови методики за изследване на психологическа годност на водачи на моторни превозни средства /МПС/“, сключен между МТИТС и ИИНЧ на 26 юни 2017 г.

Целта на проекта е  да се осъвременят използваните в момента методики за оценка на психологическата годност на водачи, извършващи обществен превоз на пътници и товари и водачите, временно лишени или загубили правоспособност за управление на МПС.

Договорът е финансиран по проект от Приоритетна ос 5 “Техническа помощ” на ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014 – 2020 г. Цената му е 378 хил. лева и трябва да влезе в сила най-късно от началото на следващата година, като всички разработки по него са авторски, уточни проф. д-р Антоанета Христова – директор на ИИНЧ и ръководител на представения проект.

В пресконференцията по темата участваха проф. д-р Антоанета Христова – директор на ИИНЧ, ръководител на представения проект,  гл.ас. д-р Росица Рачева – Департамент „Психология“, секция „Психология на личността и методология на психологичното измерване“,  гл.ас. д-р Зорница Тоткова – Департамент „Психология“, секция „Психология на личността и методология на психологичното измерване“,  доц. д-р Диана Бакалова – Департамент „Демография“, секция „Социална, трудова и консултативна психология“,  Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“ и ръководител на Управляващия орган на ОПТТИ 2014-2020, Здравко Аспарухов, ръководител на “Психологически подбор” в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” и проф. д.с.н. Емилия Ченгелова  – Института за изследване на обществата и знанието на БАН.

Основната цел на проекта е да се разработят методики за изследване на психологическата годност на водачи, които измерват именно онези характеристики, които са предпоставки за рисково и агресивно поведение на пътя. С получените резултати проф. Христова смята, че бъде направена по-точна психологическа оценка на водачите, като целевите групи са на първо място – шофьорите на обществен превоз на пътници и товари, рисковите водачи, извършили тежки ПТП, особено след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и възрастови групи. Според психолозите тези резултати ще дадат възможност за създаване на подходящи програми за обучение на водачите, които са системни нарушители, което е същинската работа по превенция и реално намаляване на броя на ПТП.

Чрез новите методики за изследване на психологическата годност на водачи се дава възможност за идентифициране на потенциално опасно поведение на пътя и риска от допускане на ПТП, а това от своя страна ще доведе до намаляване на броя на загинали и пострадали от катастрофи. Резултатите ще осигурят и информация за транспортния сектор и свързаните с него социално-икономически показатели за последващи решения.