Популярни лекции за астрономически явления представиха пред повече от 500 гости учените от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН. Събитието “100 часа астрономия” се проведе на 12 януари в София Тех Парк в рамките на програма, посветена на 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз (МАС).

За пръв път при изключителен интерес беше представена изложбата “Нагоре и отвъд”, посветена на съвременната астрономия и изследването на космоса, както и ролята и историята на МАС в едно столетие на научни изследвания и открития. Пресъздаден беше известният експеримент на Ератостен за определяне размерите на Земята. Присъстващите деца взеха активно участие в демонстрацията за измерване обиколката на Земята.

Събитията по повод 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз ще продължат в България през цялата година. Сред тях са серия от публични лекции на астрономически теми в неформална обстановка, летни школи по астрономия за ученици с обучение по астрономия, наблюдения и астрофотография и др.