Премиера на книгата „Съединението прави силата. Български носители на белгийски национални ордени през XXI век“ (Издателска къща „Тендрил“) се състоя в Регионалния исторически музей – София на 13 юли. Неин автор е чл.-кор. проф. дин Александър Костов от Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките представя изложбата. Събитието беше организирано от посолството на Кралство Белгия и беше посетено от представители на българското Министерство на външните работи и други институции, чуждестранни дипломати, учени и обществени дейци. Приветствие поднесе Н. Пр. посланик Фредерик Мьорис.

Двуезичното българо-английски издание е посветено на дейността и приноса на изявени български  политици,  учени и хора на културата и бизнеса за развитието на двустранните отношения между нашата страна и Белгия през последните двадесет години.  Основно внимание е отделено на ролята на човешкия фактор в тях и, в частност, на полученото признание чрез награждаването с национални ордени. В богатата откъм събития и личности история на връзките  между двете страни присъства доста често удостояването на изтъкнати дейци с високи държавни отличия. Книгата представя индивидуалните усилия на всеки един от наградените българи, като част от обединените усилия за укрепването на общия европейски дом чрез развитието на отношенията между България и Белгия

Сред удостоените с най-високите белгийски отличия през последните две десетилетия са и редица учени от Българска академия на науките.