Учени от Българската академия на науките се включиха в еднодневния научен форум  “Ало, Космос! Говори България”, който се проведе на 26 юли в Sofia Tech Park. Кулминация на събитието беше телемост с Международната космическата станция, координиран от НАСА. Ученици от цялата страна участваха в конкурс за най-интересни въпроси към астронавтите от космическата станция.

Инициативата се проведе благодарение на съвместното сътрудничество на Атлантическия клуб в България и национален STEM/Space клъстер, със съдействието на НАСА и Посолство на САЩ в София.

Целта на проекта “Ало, Космос! Говори България” е да  разпали въображението на децата, вдъхновявайки ги да отправят поглед отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс, както и България, чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM,  да изпрати трети астронавт в Космоса, а страната да бъде приета за пълноправен член на Европейската космическа агенция, стимулирайки развитието на космическата индустрия в България.

С лекции в събитието се включиха проф. Георги Милошев от Института по молекулярна биология на БАН и проф. Евгения Сендова от Института по математика и информатика на БАН.