С кръгла маса на 22 октомври 2021 г. в Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към Българска академия на науките (БАН) завърши Седемнадесетата международна научна конференция „Space-Ecology-Safety SES 2021“.

Темата на кръглата маса бе „Предстоящо подписване на новия договор между Република България и Европейската космическа агенция (ЕКА)“. На кръглата маса присъстваха директорът на ресорната за ЕКА дирекция „Икономическа политика“ в Министерството на икономиката Желяз Енев, директорът на ИКИТ-БАН проф. Георги Желев, представители на междуведомствената Комисия и представители на научната общност. Модератори на кръглата маса бяха чл.-кор. проф. Петър Гецов и Камен Илиев, директор на Офис за трансфер на технологии към ИКИТ-БАН. Усилията на държавата за подписване на договор за асоциирано членство в ЕКА ще допринесе за развитието за българската наука и индустрия в космическите изследвания и технологии.

От 2015 г. България е член на Програмата на европейските коопериращи държави на ЕКА, като са проведени шест тръжни процедури, подадени са 97 проекта, одобрени са 36 проекта, от които основната част са от институтите на БАН и висшите училища. Предстои разработването на Национален стратегически документ с визия за развитието на космическия сектор.

До този момент сме направили много, посочи член-кореспондент проф. Петър Гецов, но сега навлизаме в прагматичния космически период и в този смисъл желанието ни за асоциирано членство в ЕКА е реално и обосновано. Амбициозната перспектива е това да стане до края на 2022 г.