Най-добрите млади учени на Българската академия на науките бяха отличени на тържествено събрание по повод 24 май, което се проведе днес в зала “Проф. Марин Дринов” на БАН. Председателят на Народното събрание Никола Минчев връчи наградите на победителите в конкурса за млади учени „Професор Марин Дринов” и конкурса за най-млади учени „Иван Евстратиев Гешов”. За постиженията си през изминалата година двете отличия получиха 25 изследователи от девет научни направления. Пълен списък на наградените вижте тук.

В обръщението си Никола Минчев увери присъстващите, че като председател на Народното събрание се чувства лично ангажиран с каузата младите български учени да имат възможност да се развиват и да се чувстват полезни и особено уважавани членове на обществото. Той допълни, че Българската академия на науките винаги е била духовно средище, където се създава българското знание, съществена част от културното и интелектуално богатство на страната ни. Такава е мисията на БАН – чрез науката да осигурява просперитет на обществото ни, каза още председателят на парламента.

Днес отбелязваме най-светлия, най-обединяващия празник в България, който ни дава възможност да почитаме общо пространство на духа с други европейски народи,  каза  в словото си зам.-председателят на БАН чл.-кор. Стефан Хаджитодоров. Той допълни, че в това пространство нямат значение различните думи, различните езици, с които си служим, ако имаме обща мисия да опазим чрез словото паметта на Светите братя Кирил и Методий, които, въпреки политическите превратности, не трябва да ни противопоставят, а да ни свързват и сближават.

На тържественото събрание акад. Владимир Зарев представи академична лекция на тема “За празника – 24 май“. Прочетени бяха поздравителни адреси от министър-председателя Кирил Петков и от администрацията на президента Румен Радев.

На празника по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на славянската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност присъстваха още зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова, зам.-министърът на иновациите и растежа Карина Ангелиева, представители на ръководството на БАН, членове на САЧК, учени от научните звена на Академията.

                     Може да гледате ВИДЕОТО ТУК