С отличителен знак на Председателя на БАН беше награден Йорг Шенк, съветник в Посолството на Федерална република Германия в България и ръководител на отдели „Наука“ и „Преводи“. Отличието беше връчено в Академията в присъствието на посланика на Федерална република Германия Н.Пр. Кристоф Айххорн, Ръководството на БАН  и представители на Хумболтовия съюз в България.

Отличителният знак се присъжда за заслуги към Българската академия на науките и за силната подкрепа на сътрудничеството между българските и германските учени, обяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. „Имах възможност многократно да се уверя колко много сте направили за България и в частност за институтите на Академията“, каза акад. Ревалски.

При връчването на отличието беше подчертана дългогодишната работа в полза на науката в България на Йорг Шенк и неговото съдействие на Хумболтовия съюз в България. В своята 30-годишна дейност Хумболтовият съюз, обединяващ български учени-стипендианти на германската фондация „Александър фон Хумболт“, е работил винаги в тясно сътрудничество с Посолството на Федерална република Германия; активен партньор за реализиране на инициативите му е г-н Йорг Шенк.