Церемония по връчването на Националната награда „13 века България“ за млади таланти в съвременното изкуство и наука се състоя на 1 юли 2022 г. в Балната зала на Двореца – Национална галерия. Наградата се присъжда на всеки две години от НДФ „13 века България“ за иновативни постижения и следдипломна квалификация в европейски висши учебни заведения.

Отличието във второто издание на конкурса бе присъдено на д-р Ивалина Трендафилова. Тя е придобила докторска степен в Института по органична химия с Център по фитохимия на Българската академия на науките и е постдокторант в университета в Намюр, Белгия. Наградата беше връчена за разработките ѝ в областта на нови порести наноматериали с приложение в медицината, фармацията и опазването на околната среда.

д-р Ивалина Трендафилова

Председател на журито, определило новия кавалер на наградата и останалите трима номинирани участници в конкурса, е Весела Кондакова – заместник-министър на културата, а негови членове са акад. Васил Николов (Национален археологически институт с музей – БАН), проф. д-р Адриана Благоева (НМА „Проф. Панчо Владигеров“), проф. д-р Пенко Господинов (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“) и проф. Станислав Памукчиев (Съюз на българските художници).

Заместник-министърът на културата Весела Кондакова връчи специалната грамота на наградата на нейния нов носител – д-р Ивалина Трендафилова, а изпълнителният директор на Фонда Слава Иванова ѝ поднесе творба от участник в Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността“.

Д-р Трендафилова изтъкна значението на наградата за професионалното развитие на младите творци и учени, както и мотивацията, която тя им дава да продължат своето развитие в България.