Паметна плоча на академик Стефан Додунеков беше тържествено открита на 10 ноември във Велико Търново. Институтът по математика и информатика на БАН, Съюзът на математиците в България и Регионалният академичен център на БАН във Велико Търново организираха събитието.

Паметната плоча на акад. Додунеков се намира в алеята „Личности на България с принос за Велико Търново“, където се поставят паметни знаци на изявени личности, допринесли с дейността си за развитието и утвърждаването на града във всички области на живота.

На откриването присъстваха председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, кметът на  гр. Килифарево, родно място на акад. Додунеков, Димитър Събев, проф. Росица Додунекова, колеги и близки на акад. Стефан Додунеков.

През 2022 година се навършват 10 години от кончината на академик Стефан Додунеков. Той е един от най-заслужилите и най-уважавани български математици, едновременно голям учен, забележителен организатор на науката, далновиден ръководител и прекрасен човек, дългогодишен директор на Института по математика и информатика към БАН, председател на една от най-старите професионални организации в България – Съюза на математиците в България, един от първите създатели на звената на БАН във Велико Търново, академик на Българската академия на науките и неин председател.

Акад. Додунеков е основател и президент на Математическото общество на Югоизточна Европа, учен с международна известност, преподавател по алгебра в няколко български университета. Той е сред основателите на Факултета по математика и информатика при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Създател е на школата по Теория на кодирането в България, която обединява учени от няколко български университета и Българската академия на науките.