Нова експериментална лаборатория в Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките (ИИКТ)  ще бъде създадена по проект „VIBraTE”, финансиран по програма „Хоризонт Европа“. Това съобщи доц. д-р Димитър Проданов, който представи планираните дейности по проекта и изнесе лекция в БАН за перпективите на невротехнологиите.

Проектът „VIBraTE” стартира през февруари 2023 г и ще продължи до 31 януари 2028 г. С тази лекция започва работата по проекта, каза директорът на ИИКТ чл.-кор. Светозар Маргенов, който откри събитието и уточни, че досега в България такъв иновативен проект не е реализиран.

Доц. Димитър Проданов работи в ИИКТ и споделя позиция в Центъра по нано-електроника Imec в Льовен (Белгия), който е водещ изследователски център в областта на наноелектрониката и цифровите технологии в света.

В своята лекция доц. Проданов говори за интерфейса мозък-компютър – технология, която записва мозъчните сигнали и ги предава на външно командно устройство за обратна връзка. Той очерта основните направления на работа по проекта – високоеластични взаимодействия на импланта с тъканта, оптимизация на геометрията на сензорите, дифузионни процеси на интерфейса, ефекти на взаимодействието върху мозъчната активност.

В лабораторията ще се моделират и изследват свойствата, геометрията и механичните ефекти при взаимодействие на мозъка с имплантирани електроди. Очакваните резултати ще доведат до разработването на нови технологии за лечение на неврологични заболявания.

Невротехнологиите са клас инженерни приложения за взаимодействие с нервната система. Лекцията акцентира върху технологичния прогрес в разработката на многоканални CMOS сензори във водещия изследователски център Imec и проблематиката на взаимодействието на имплантите с мозъчната тъкан. Разбирането как имплантираните електроди взаимодействат с мозъчната тъкан ще спомогне за разработката на нови поколения устройства.

Доц. Димитър Проданов започва научна работа в Imec, където провежда разработки, свързани с развитието на дълбока мозъчна стимулация и записи с висока плътност от мозъка. От 2013 г. доц. Проданов е асоцииран изследовател в института Neuroelectronics Research Flanders (NERF). Той има разработки в изчислителната биология и терапевтичната модулация на мозъчната активност и оценката на риска на био и нанотехнологиите. Техническите му интереси включват приложения на инструменти на компютърната алгебра и числени алгоритми за моделиране на биофизични явления и обработка на изображения. От 2009 г. доц. Проданов работи и в новата научна област Невроинформатика.

Академичната лекция вижте на https://www.youtube.com/watch?v=Pp20VD29yUc