Центърът за социални емпирични изследвания и Институтът по философия и социология на БАН проведоха на 02.06.2023 г. национална конференция на тема “Факторна детерминираност на “икономиката в сянка” в представите на българското общество: емпирично изследване, резултати, интерпретации и препоръки за политики”. Форумът се проведе по проект, финансиран от Фонд “Научни изследвания”. Изследването е фундаментален научноизследователски проект, който представи резултатите и аналитичните продукти от научноизследователската дейност, осъществена през периода 2020-2023 г.

Докладите на участниците представиха различни аспекти на „икономиката в сянка“. За пръв път в България е изчислен Индекс на толерантността на населението към “икономиката в сянка” (Shadow Economy Tolerance Index – SETI). Този индекс дава представа за относителния дял на „сенчестите практити“ в България като е специално конструиран за целите на изпълнявания проект. Такъв индекс няма в Европа. Той се основава на измерването на обществените настроения и нагласи, които определят предразположеността на хората за включване в “сенчестите” практики. Измерването в него не е в проценти, а в числа от 1 до 100. Изследването показва, че хората са готови и са участвали в такива практики през 2021 г. При средната възраст индексът има стойност 72, при хората над 56 години този индекс е 54, при младите стойността му се повишава до 91.

В проекта са изследвани причините за „икономиката в сянка“, които са многофакторни, но основната причина е слабо развитата икономика. Според данните от проучването най-често срещаната практика през 2021 г. е да се сключва легален трудов договор, но работодателят да дава на ръка допълнителна сума. По отношение на фирмите най-честата практика е укриването на приходи.

Корупцията и психологическата склонност за даване и приемане на подкупи бяха други две от представените на конференцията теми. В края на форума бяха дадени препоръки за провеждането на ефективни политики и въвеждането на адекватни мерки за намаляване на „икономиката в сянка“.