Президентът Румен Радев връчи на д-р Веселин Димитров Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г. – за изключителен принос към теорията на числата и диофантовата геометрия

Официалното откриване на международната конференция “Дни на математиката в София” (Mathematics Days in Sofia – MDS2023) се състоя днес в хотел Hyatt Regency. В традиционната среща на българските математици в България участват повече от 200 учени от над 30 държави, които ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката от 10 до 14 юли 2023 г.

Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, който приветства участниците от БАН и университетите, чуждестранните гости и младите учени на България, като подчерта, че те представят страната ни достойно във водещите институции по цял свят.

„Математиката дава крила на въображението, обхваща необятното и дава сили да проникнем отвъд безкрайността, в търсенето на нови светове”, каза президентът Радев. Държавният глава благодари на учените, че работят с младите хора, за да развият своя огромен потенциал, независимо дали в България или по света, отбеляза той.

Искам да ви поздравя за вашата важна цел – да укрепвате връзките и да развивате сътрудничеството с българската математическа диаспора по света, както и за работата с водещи математици от цял свят, защото математиката изисква споделяне на знания, каза в словото си президентът.

Приветствия отправиха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на Международния център по математически науки акад. Олег Мушкаров, директорът на Института по математика и информатика на БАН проф. Петър Бойваленков и председателят на Съюза на математиците в България чл.-кор. Николай Николов.

По време на откриването президентът Румен Радев връчи Наградата по математика на Института по математика и информатика (ИМИ) за 2023 г. на д-р Веселин Димитров. Той получи това признание за своя изключителен принос към теорията на числата и диофантовата геометрия.

Призът представи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който е председател на Комитета за Наградата за 2023 г. Наградата по математика на Института по математика и информатика е учредена през 2014 г. и се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Носителят на Наградата се определя от международен комитет, състоящ се от изтъкнати специалисти в областта на математиката. Веселин Димитров е четвъртият лауреат на Наградата по математика на ИМИ. Той е роден в София през 1986 г. Завършва Националната природо-математическа гимназия. През 2003 година е избран да представлява България в престижната шестседмична лятна школа на Масачузетския технологичен институт – Research Science Institute (RSI). През 2005 г. участва в Международната олимпиада по математика, където печели сребърен медал.

Веселин Димитров продължава образованието си в Харвардския университет, където получава бакалавърска степен през 2010 г. с дипломна работа под ръководството на проф. Бари Мазур. Защитава магистърска (2014) и докторска (2017) степен в Йейлския университет. Негов научен ръководител е проф. Александър Гончаров. В момента д-р Димитров е член на Института за напреднали изследвания (Institute of Advanced Study) в Принстън и доцент в Технологичния институт в Джорджия, САЩ. През 2022 г. д-р Димитров е удостоен с Oberwolfach Prize за „своя изключителен принос към теорията на числата и диофантовата геометрия”. Лауреат е и на David Gross Prize (която си поделя с Ziyang Gao).

Институтът по математика и информатика на Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България са  организатори на събитието.

За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Сред основните цели на научния форум е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]