Акад. Иван Тодоров е един от най-изтъкнатите по света български учени – физици. Известен е с приносите си в областта на математичната физика, в частност квантовата теория на полето. Има съществени приноси в областта на Аксиоматичната квантова теория на полето и двуизмерните конформни теории, както е и сред създателите на школата по математична физика в България, получила признание в научните среди.

Професор в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) и член-кореспондент на Българската академия на науките от 1967 г. Избран за Академик – през 1974 г. (на 40 години – най-младият академик в България тогава).

Акад. Тодоров работи и в множество научни институти по света като Института за авангардни изследвания в Принстън и в Масачузетския технологичен институт в САЩ, в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия, в Института за висши научни изследвания в Бюр сюр Ивет, край Париж, Франция, и в Института “Ервин Шрьодингер” във Виена, Австрия.

Автор е на над 250 научни труда, на 11 монографии, публикувани от специализирани издателства. Носител на орден “Народна република България” втора степен (1983), медал “Франсоа Първи” на Колеж дьо Франс в Париж, Франция (1986), на орден “Марин Дринов” (2003), орден “Св. св. Кирил и Методий” първа степен (2005), орден “Стара планина” първа степен (2014).

В питагорейската философия (и религия) числата са свещени като най-чисти и безтелесни измежду идеите. Съзерцанието на геометрични форми и постигането на математически закони са най-ефективното средство за очистване на душата и главна връзка между човека и божественото“, пише академик Иван Тодоров в своята книга „Наука, личности, преживяно“, издадена през 2014 г.

РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ПОЖЕЛАВА НА АКАД. ИВАН ТОДОРОВ ЗДРАВЕ И ТВОРЧЕСКО ДЪЛГОЛЕТИЕ!