Екип от учени от Българско кристалографско дружество организира и проведе от 3 до 5 октомври 2018 г. 7-ми Национален кристалографски симпозиум (2018) http://www.bgcryst.com/symp18/. Домакин на събитието беше Химикотехнологичен и металургичен университет – София. Симпозиумът беше организиран и проведен с финансовата подкрепа на ФНИ, Договор ДПМНФ 01/37/2018.

Форумът беше открит от съпредседателя на организационния комитет – проф. Зара Черкезова-Желева. Проф. Емил Михайлов – зам.-ректор на ХТМУ, главният научен секретар на БАН – проф. Евдокия Пашева и г-жа Златина Карова – координатор на националната мрежа Хоризонт2020 – МОН, приветстваха участниците. На симпозиума бяха представени 20 устни и 67 постерни доклада от водещи учени и млади изследователи, работещи в областта на кристалографията. Броят на участниците достигна 165 участника от 7 страни. 39 млади учени и докторанти повишиха познанията си в областта на науката и технологиите за решаване на ключови въпроси и предизвикателства при разработване на нови материали за съхранение и пренасяне на енергия, за електрониката, екологията, рециклиране на отпадъци и циркулярна икономика.

Мероприятието е добър пример за силни български позиции в международната кристалографска общност и има пряка връзка с приоритетите в областта на научните изследвания и иновациите. Провеждането на 7-ми Национален кристалографски симпозиум (2018) е свързано с укрепване на международното сътрудничество и е пряко насочено към повишаване на квалификацията на младите изследователи и подобряване на възможностите за успешната им научна кариера.