Противовирусните свойства на декоративното растение Graptopetalum paraguayense изследват учени от пет научни организации. Растението е сухоустойчиво от семейство Crassulaceae, което се отглежда като декоративно стайно цвете в умерените климатични райони. Произхожда от Мексико и е широко разпространено в тропичните и субтропичните райони като декоративно растение, но се използва в китайската медицина като лечебна билка. Действа оздравително върху хора с конюнктивит и херпес симплекс, което предизвиква учените да изследват неговия фитохимичен състав и антимикробното му действие.

Учени от три института на БАН, Агробиоинститута на Селскостопанската академия и от Националния център по заразни и паразитни болести работят съвместно за получаване и изследване на общ екстракт от растението и изготвянето на метаболитен профил на растението. Ръководител на проекта е доц. д-р Надежда Маркова от Института по органична химия с Център по фитохимия към БАН

Общият екстракт и получените фракции са тествани върху различни щамове вируси и бактерии с цел да се изпита тяхното цитотоксично, антивирусно и антибактериално действие.

След настъпване на пандемията, причинена от човешкия коронавирус SARS-CoV-2,  екипът от учени провежда изпитвания за антивирусно действие на екстракти и активни фракции от растението върху човешки короновируси.