Делегация на Главна дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия посети на 23 чмарт Центъра за компетентност по „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ – КВАЗАР при Института по роботика на БАН. Екипът на ЕК, ръководен от г-жа София Алвеш – директор на DG REGIO, посети Международния изследователски комплекс на Центъра, където учените от КВАЗАР представиха своята дейност в областта на квантовите комуникации, роботиката и мултисензорните системи.

Ръководителят на Центъра академик Чавдар Руменин благодари на представителите на ЕК за подкрепата в развитието на българските научни изследвания и подчерта изключителната роля на Европейския регионален фонд за цялостния ръст на европейската икономика, основан на инвестиции в иновации, изобретения и върхови технологии. Представителите на Европейската комисия разгледаха лабораторния комплекс на Центъра, разположен на територията на Института по роботика и имаха възможност да наблюдават демонстрации на квантово-комуникационна връзка в реално време, да разговарят с изследователите и младите учени на Центъра, и да се запознаят с техни актуални изследвания и разработки в областта на сензориката, наноструктурираните материали, мултикоптерите и технологиите за опазване на критичната инфраструктура.

Сред гостите бяха зам.-министърът на образованието и науката г-жа Ваня Стойнева, ръководителят на ИА ОПНОИР проф. дхн Георги Вайсилов, както и представители на Министерството на иновациите и растежа.