Името на Паисий Хилендарски стои без съмнение на чело на списъка от народни будители, който умело използва познанията си за миналото, за да постави остро в дневния ред на обществото задачите на настоящето и да начертае перспективите пред бъдещето. С тези думи председатетят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри конференцията „В началото бе Историята“ в град Банско и даде старт на честванията по повод 300 години от рождението му и 260 години от написването на История Славянобългарска.

Тези две годишнини са прекрасен повод да се обърнем още веднъж със силата на безпристрастното научно дирене в зората на онази епоха, която възроди националния дух на българския народ и го възкреси за нов държавен живот, за да  бъде сега неразделна част от свободните европейски народи, допълни той.

Приветствие поднесе и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. В словото си той подчерта, че вярва, че научните познания за Паисий трябва да се развият не за да се променят митовете, а за да се поучим как в живота се случват тези чудеса, защото имаме нужда от тях.

Сред официалните гости бяха кмета на община Банско инж. Иван Кадев и Неврокопския митрополит Н.В Пр. г. Серафим. Конференцията събра историци и видни учени, сред които проф. Кирил Топалов, проф. Николай Чернокожев, проф. Николай Аретов, проф. Маргарет Димитрова, проф. Илия Тодев и други. Те представиха последните проучвания върху живота и делото на големия български будител. Във фоайето беше експонирана документална постерна изложба на Централна библиотека на БАН, която показа съхраняваните в нея издания на История Славянобългарска, както и по-важни изследвания и публикации за нея от български и чужди учени.

По-рано делегацията поднесе венци и цветя на паметника на Паисий Хилендарски в града. Честванията ще продължат през цялата година с изложби, представяне на книги и научни трудове, публично четене на „История славянобългарска“ и др., като кулминацията ще бъде на 1 ноември.