Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски участва в Общото събрание на Международната федерация за обработка на информацията – IFIP, което се проведе на 20 и 21 септември в гр. Лил, Франция.

На Общото събрание бяха обсъдени дейностите на организацията през последната година (октомври 2021 – септември 2022 г.), включително дейностите на комитетите по области, техническите комитети и отделните членуващи общества.

Бяха обявени новите заместник-председатели на федерацията – Елизабет Истууд (Нова Зеландия) и Жак Сакарович (Франция), както и четирима съветници – Аким Ретберг (Германия), Йержи Навроцки (Полша), Филип Паланк (Франция) и Херит фон дер Фиър (Нидерландия).

Проведени бяха дискусии за изготвянето на Стратегически план на IFIP и се състояха избори за Събранието на членуващите общества (Member Societies Assembly), орган с консултативни функции.

Международната федерация за обработка на информацията – IFIP е водещата международна неправителствена организация в областта на информационните и комуникационните технологии и науки. Тя представлява научни общества от над 38 държави и региони, като покрива 5 континента и над 500 000 учени.