На официална церемония в Художествената галерия „Станислав Доспевски“ в Пазарджик бе връчена Националната награда за хумор и сатира “Райко Алексиев“ и наградите в съпътстващия конкурс за местни автори.

Тазгодишният носител на наградата е писателят чл.-кор. Алек Попов.

За мен е чест да приема тази награда, но също така я приемам и с една голяма тъга, защото всички знаем каква е съдбата на Райко Алексиев – даровит артист, неуморен и предприемчив дух, голям общественик и голяма фигура в българския културен живот, каза Алек Попов. Най-голямата заплаха за едно общество е, когато изчезне хуморът, а способността за самоирония и самокритика запада – тогава се раждат чудовища и кошмари, отбеляза още Алек Попов. Трябва да пазим памет за нещата, които са се случили, за да не се случат никога повече, каза в заключение носителят на Националнaта награда.

Националната награда за хумор и сатира “Райко Алексиев” е учредена през 2002 г. от община Пазарджик и се връчва за цялостно литературно творчество. Нейни носители в предишните години са Марко Ганчев, Радой Ралин, Йордан Попов, Васил Сотиров, Михаил Вешим, Мирон Иванов (посмъртно), Георги Мишев, Георги К. Спасов и Румен Белчев.