Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29.03.2023 г. почина академик Людмил Владимиров Христосков.

Акад. Людмил Христосков е роден на 12 май 1936 г. в София. През 1959 г. завършва Висшия минно-геоложки институт – София, специалност „Геофизика“. Работи по разпределение като геофизик в „Редки метали и Геоложки проучвания“, а от 1960 г. започва научната му дейност в Геофизичния институт на БАН – секция „Сеизмология“. През 1963 г. става научен сътрудник, през 1972 г. – кандидат на физико-математическите науки, през 1973 г. – старши научен сътрудник II ст., през 1984 г. получава степента “Доктор на физическите науки“, а през 1986 г. е избран за професор по сеизмология. През 1995 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2003 г. – за академик.

Акад. Христосков е изтъкнат учен геофизик, най-известният и авторитетен български специалист в областта на сеизмологията, с голяма международна известност и признание. Трудовете му се характеризират с широк спектър – от теоретични постановки, свързани със сеизмичните закономерности и сеизмичната активност на българските земи, магнитудата до сеизмичното райониране на страната и норми за антисеизмично строителство.

Акад. Христосков има изключително активна научно-организационна дейност в международен аспект – над 50 участия в програмни комитети, включително като експерт по сеизмология към ООН – Женева, както и участието му с научни доклади на форуми в страни като Швейцария, Русия, Германия, Италия, Япония, Канада, Франция и много други. Участвал е и в редица големи международни и национални проекти. В продължение на 25 години е преподавал във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, подготвил е много млади кадри – дипломанти, специализанти и докторанти, а чрез лекционната си дейност в чужбина е разпространил в много страни по света информация за развитието на българската сеизмология.

Безспорна е научно-административната и експертна дейност на акад. Христосков, доказателство за което са заеманите от него длъжности: Ръководител секция „Сеизмология“ при Геофизичния институт – БАН; Научен секретар, Заместник-директор и директор на Геофизичния институт; Научен секретар на Единния център по Науките за Земята – БАН; член на Управителния съвет и на Общото събрание на БАН; член на СНС към ВАК; член на Научно-координационния съвет на Постоянната комисия по бедствия към Министерския съвет на РБ, член на Международната асоциация по сеизмология и физика на земните недра; член на Европейската сеизмологична комисия и др.

За своята научна и научно-организационна дейност акад. Христосков е получил редица отличия и награди, между които: ордените „Кирил и Методий“ II и I степен; Юбилеен медал „100 години българска геология“; Медал „1300 години България“; Награда на БАН за „Науки за Земята и космоса“; Почетен знак на БАН „Марин Дринов“ и др.

С кончината на акад. Людмил Христосков Българската академия на науките загуби един от най-видните си представители и изключително достоен човек!

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се проведе на 6 април (четвъртък), от 11:30 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

           от Ръководството на Българската академия на науките и

Събранието на академиците и член-кореспондентите