Българската академия на науките отбеляза Световния ден на Земята по инициатива на Геологическия институт (ГИ-БАН) на 21 април. Три вишневи дръвчета бяха засадени пред сградата на института с любезното съдействие на Японското посолство в България. Посланик Н. Пр. Хироши Нарахира и директорът на Геологическия институт на БАН доц. Светослав Георгиев засадиха японските вишни в присъствието на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. Засаждането на дърво отъждествява връзката „човек – планета” и има особено символично значение.

Япония и България се радват на приятелски отношения от дълги години, каза посланикът и подчерта, че под ръководството на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, академичният обмен и добрите отношения между Япония и България са на изключително високо ниво.  Сакурата е символ на Япония, отбеляза посланик Нарахира. Сакурите, които са дарени от Японското посолство, са символ на добрите отношения между Япония и България, каза той.

По повод Деня на Земята Н. Пр. Хироши Нарахира получи като подарък от Геологическия институт на БАН планински кварц от град Мадан. Директорът на института доц. Светослав Георгиев благодари за дарените дръвчета и посочи, че се надява отбелязването на Световния ден на Земята да се превърне в традиция за института, който отваря врати за ученици и млади хора и събужда интереса им към науката.

През целия ден в лабораториите за ученици и студенти учените демонстрираха възможностите за наблюдение и изследване на минерали, скали и фосили от българската природа. Сред темите, включени в програмата на инициативата, бяха геоложките предпоставки и причини за разрушителните земетресения на 6 февруари 2023 г. в Турция и Сирия; следите от земетресения в геоложкото минало; опасността от свлачища на територията на България; актуално състояние и използване на геотермалната енергия у нас и други.

Официалната тема на Световния ден на Земята за 2023 година е „Инвестирай в нашата планета“ (Invest In Our Planet). Това включва постигане на все по-дълбоко и всеобхватно научно познание за сложния геоложки строеж на Земята и намиране на интелигентни, много по-ефективни и природосъобразни начини за използване на нейните естествени ресурси за устойчиво икономическо развитие на обществото ни.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]