Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откри съвместната конференция по астрономия на 5 юни в Българската академия на науките. Ежегодната среща между Субрегионалния европейски астрономически комитет (СРЕАК) и Съюза на астрономите в България (САБ) събира учени от Централна и Югоизточна Европа в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията.

Астрономията, с този поглед към звездите, с мащаба за Вселената, може да вдъхнови и децата да учат, каза министърът и добави, че се надява за в бъдеще да имаме възможност да инвестираме още в научна инфраструктура, както и в учените.

Зам.-председателят на Българската академия на науките чл.-кор. Костадин Ганев поднесе приветствие от името на Председателя на БАН, в което подчерта, че тази конференция е белязана от две забележителни годишнини: 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките и 100-годишнината от основаването Международния астрономически съюз.

В последния ден на конференцията – 8 юни, от 14.00 до 17.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. „15-ти ноември“ 1) организаторите са подготвили публични презентации на популярни астрономически теми. Доц. д-р Светла Цветкова ще говори за магнитните полета на звездите. Проф. дфн Илиан Илиев ще разкаже за затъмнението от 29 май 1919 г. и с какво то е допринесло за потвърждаването на Общата теория на относителността и за експедицията на Артър Едингтън. Д-р Ева Божурова от НАОП Варна ще представи жените астрономи от древността до наши дни.