Международна научна конференция ”Space, Ecology, Safety – SES 2023” се провежда от 24 до 26 октомври 2023 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН и в Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ). Организатор на форума, който се организира за деветнадесети път, е ИКИТ. Конференцията тази година е посветена на 35-годишнината от научната програма „Шипка“ и космическия полет на Александър Александров.

Повече от 50 реални научни експеримента бяха проведени по време на полета на втория български космонавт Александър Александров, като резултатите от тези експерименти все още се изучават от учените, каза при откриването на конференцията чл.-кор. Петър Гецов. Той припомни, че през 2004 г. ръководството на Института за космически изследвания и технологии е инициирало провеждането на международния научен форум, отчитайки мащабното навлизане на аерокосмическите технологии в ежедневието.

Поздравителен адрес от ръководството на БАН към организаторите и участниците в събитието представи главният научен секретар на БАН проф. Нели Косева.

Докладите, изнесени на конференцията, ще бъдат публикувани в сборник (PROCEEDINGS SES), включен в референтния списък на НАЦИД. Общият брой публикувани досега доклади е над 1000, а общият обем на тези сборници е около 5300 стр.