Изложба на изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен, беше открита в Българската академия на науките. Телескопът работи в полуавтоматичен режим и може да бъде управляван дистанционно, каза директорът на Института по астрономия с НАО проф. Евгени Семков. Той представи автора на фотографиите –  астрономът гл. ас. д-р Милен Минев.

В експозицията са включени снимки на планетата Юпитер и на звезди, мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел на съзвездието Змия.

Телескопът е първата мащабна научна инфраструткура, която е изградена изцяло с българско финансиране, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и допълни, че средствата, вложени в проекта, са 3,5 милиона лева.

В зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН беше излъчен премиерно документален филм „Новият телескоп“, с автори журналистът Димитър Сотиров и операторът Валентин Паскалев.

Изложбата може да бъде разгледана в Централното фоайе на БАН до 16 октомври.