Академик Васил Сгурев е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“  oгърлие за своите заслуги за развитието на електрониката, роботиката и информационните технологии. На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев връчи държавни отличия на изявени българи за техните значими заслуги в областта на медицината, информационните технологии и отбраната.

Акад. Васил Сгурев благодари за държавните отличия от името на наградените. „Всички ние сме работили за просперитета на нашата страна и искаме да я видим такава, каквато са я виждали възрожденците, а именно висока, наравно с всички останали народи, да може да върви напред в една непрекъснато и динамично развиваща се световна система“, заяви акад. Васил Сгурев.

Държавният глава отличи проф. д-р Камен Плочев с орден „Мадарски конник“ първа степен за постиженията му в областта на медицината, развитието и укрепването на двустранните отношения в областта на здравеопазването и научните изследвания в медицината между Република България и редица европейски държави. Почетен знак на държавния глава получи полковник Славчо Велков за приноса си към отбраната и сигурността на България, както и за активната си общественополезна и военно-патриотична дейност.