Доц. Ина Анева, д-р Мария Калъпсъзова и Нина Стоянова-Нанкова от Българската академия на науките са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни проекти на официална церемония в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ .

Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от L’Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите оригинални, новаторски научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за глобална приложимост.

Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова впечатли журито на „За жените в науката“ за 2021 г., е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на Нина и екипа от учени, с който тя работи, към това широко използвано като храна в Тайван растение е предизвикан от ниските нива на Covid-заболеваемост и леталитет, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на проекта ѝ е идеята, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е причината за тези по-високи нива на имунитет на местното население. Това прави проекта на Нина не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаб. „Теоретична и изчислителна химия“.

Д-р Мария Калъпсъзова е името на втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. В момента тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, като е завършила висшето си образование в ХТМУ – София. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и по-специално целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии. Изследванията на Мария попадат в една от най-бързо развиващите се днес тематики, а именно мащабно внедряване на възобновяема енергия, което е сред приоритетите на Европейския зелен пакт. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи, като тя е и активен член на международната мрежа на младите химици.

Третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“ за 2021 г. – доц. Ина Анева, е един от най-прогресивните млади учени на БАН. Тя е доцент в секция „Приложна ботаника“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и е научен секретар на Академията. За сравнително кратката ѝ научна кариера (10 години) взема активно участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. Проектът, с който Ина печели стипендията „За жените в науката“ за 2021 г., е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон.

Всички днес тук споделяме убеждението, че инвестициите в наука и образование не може да търпят икономии, каза вицепрезидентът Илияна Йотова на церемонията по награждаването. Тя цитира данни, според които през 2020 г. разходите за научно-изследователска и развойна дейност са едва 0,9% от БВП на България. За сравнение – средният за ЕС процент е 2,3, отличници с 3,5% от БВП са Белгия и Швеция.

Впечатляващо е развитието на жените в науката в годините, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Техните усилия в последните 20 години в България имат невероятен успех, допълни той и припомни, че почти 50% са дамите в научната сфера у нас, като в БАН те са около 55%.

В изказването си акад. Ревалски подчерта колко е важно да се насърчава развитието на младите учени.  В последните две години учените показаха в борбата с COVID защо е необходимо една страна да има изследователи на световно ниво – те са част от националния суверенитет, каза председателят на БАН.

Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева, посланикът  на Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин, представители на Ръководството на БАН и научната общност присъстваха на церемонията, излъчвана на живо в YouTube.

Цялата церемония, на която бяха почетени и стипендиантките от 2020 г., може да гледате тук.

Oще информация за стипендиантките можете да откриете в специалната дигитална брошура за тях тук.

Тази година стипендиантската програма „За жените в науката“ се провежда в България за 11-и пореден път в партньорство между L’Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. и до днес „За жените в науката“ продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 33%* от изследователите в световен мащаб). През последните 23 години „За жените в науката“ е подкрепила и отличила над 3600 жени учени в над 110 държави.

Новото дванадесето издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2022 г. в търсене на най-талантливите българки учени.