На официална церемония, състояла се на 07.02.2023 г. в Sofia Event Space 2020, Huawei Technologies Bulgaria отличи студенти и докторанти от цялата страна. Младите хора са финалисти на стипендиантската програма на Huawei ICT Talents Training Seeds for the Future и са селектирани от специално формирано жури, на базата на изпратените от тях кратки видеа по теми, свързани с новите информационни и комуникационни технологии (ИКТ).

Сред официалните гости на събитието беше и зам.-председателят на БАН, чл.-кор. Евдокия Пашева, която произнесе приветствено слово. Петима докторанти от БАН бяха отличени: Жан Желев, Пламен Петков, Искрен Иванов, Весела Георгиева и Мирослав Маринов. Наградите бяха връчени от чл.-кор. Маргенов, директор на ИИКТ- БАН и член на журито.

Във връзка с тази стипендианска програма през октомври миналата година Кариерният център към ЦО-БАН, организира уебинар на тема “Възможности от Huawei за стипендия и кариерно развитие на докторанти”. По време на уебинара екип на Huawei Technologies Bulgaria, начело с генералния мениджър г-н Тери Ли, представи пред докторантите и младите учени на БАН, програмите Стипендиантската програма ICT talents training SFTF и Глобалната програма Seeds for the Future. Програмите имат за цел да откроят най-добрите и мотивирани таланти в сферата на ИКТ, както и да им предоставят нови възможности за развитие. Експертите от HUAWEI подробно разясниха процедурата по кандидатстване, както и последващите етапи през които преминават желаещите докторанти с интереси в сферата на ИКТ.