Награда за откритие на 2023 година получи проф. Людмил Вагалински от НАИМ-БАН

 Третият международен форум „Бранд България  – докосни чудесата“ се проведе в Българската академия на науките. Събитието е организирано от общество “Културно наследство“ (Европа Ностра България) в партньорство с министерството на туризма и министерството на културата и под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. С едноминутно мълчание участниците във форума почетоха паметта на жертвите от наводненията в Царево.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на културата Кръстю Кръстев, председателят на общество „Културно наследство” (Европа Ностра България) Славка Бозукова и вицепрезидентът на Европа Ностра Пийт Яспър говориха за приоритетите, целите и задачите за утвърждаване на „Бранд България“.

По време на събитието в БАН се състоя церемония по връчване на годишните награди „Чудесата на България” 2023 г. Бяха връчени две големи награди – „Откритие “ и „Атракция“ на 2023 година, както и традиционните девет награди на туристическите региони.

Оброчната плоча на Тракийския конник в Хераклея Синтика е „Откритие на 2023 година“. С нея беше отличен проф. Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей на БАН (НАИМ), който е ръководител на археологическите разкопки на древния град. Той получи наградата от министъра на културата Кръстю Кръстев.

За развитието на тракологията в България и за културното наследство със специална награда беше отличена проф. дн Валерия Фол от Институт по балканистика с Център по тракология – БАН (ИБЦТ).

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи специалната награда на Елиники Етерия – Европа Ностра Гърция. С активната роля на Европа Ностра България в момента се разработва първият международен проект за пешеходен туризъм „Пътят на чановете“: Мадан-Рудозем-Ксанти. Наградата получи Йоана Микру, която е член на Борда на директорите.

Под патронажа на ЮНЕСКО за тринадесети път в Бургас до 10 септември се провежда международната конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ , съобщи акад. Юлиан Ревалски. Това е само един от примерите за традициите, които има Академията в сферата на културно-историческото наследство, каза той и отбеляза колко е важна връзката с иновациите. Занапред ще продължим да бъдем партньори на тази инициатива и да даваме своя принос – да показваме на света богатото културно-историческо наследство на страната ни. Председателят на БАН припомни и важната роля на четирите музея на Академията в тази сфера.

Представители на държавната и местната власт, на бизнеса и науката, евродепутати, народни представители, посланици и медии се включиха във форума. Информация за представените теми и за наградите четете на https://www.standartnews.com/chudesata_na_balgariya.html