За девета поредна година Българската академия на науките се включи в инициативата „Европейски дни на наследството“, която се проведе под мотото „Европа, общо наследство“ .

Вратите на централната сграда на Академията бяха отворени за посещение на 17 септември 2023, съвпадащо и с празника на Деня на София.

Десетки посетители от страната и чужбина прекрачиха прага на сградата на БАН и се запознаха с историята на най-старата научна институция в България и един от емблематичните символи на столицата; предоставeна бе възможност за разглеждане на заседателните зали, кабинета на Председателя, чийто интериор предизвика най-голям интерес и любопитство, както и постоянните експозиции. В зала „проф. Марин Дринов“  през целия ден бе излъчен филма „Храмът на познанието“, посветен на 150-ата годишнина на Академията. Един от акцентите на отворените врати бе изложбата “100 години от рождението на проф. Рикардо Пикио”, организирана от Централна библиотека на БАН. Изложбата е посветена на големия славист, учен и приятел на България и представя на посетителите непубликувани материали и оригинали, които разкриват живота и научната дейност на проф. Пикио.

Инициативата „Европейски дни на наследството“ се организира съвместно със Столична община, Министерството на културата и Френския културен институт. Целта е хората да опознаят и да ценят наследството си и да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи. Темата „Живо наследство“, избрана за тази година, изтъква динамиката, многообразието и значението на културните традиции, знания и умения в цяла Европа.

Националният природонаучен музей, Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с Национален антропологичен музей и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей се включиха в тазгодишното издание на  „Европейски дни на наследството – София 2023“.