Конференция на тема „Атлантическият Кодекс, свидетелство за живота на Леонардо – многостранен и комплексен ум и гений“ се проведе в Българската академия на науките. Монсеньор Франческо Браски, доктор на науките на миланската библиотека „Амброзиана“ представи концепцията за иновациите и съвременното изследване като вродена характеристика на човешката природа от гледна точка на изследовател и свещеник.

За БАН е чест да бъде домакин на конференцията, посочи в приветствието си от името на ръководството на Академията зам.-председателят чл.-кор. Стефан Хаджитодоров.

Събитието беше посветено на гениалния Леонардо да Винчи и на по-малко познатите аспекти от живота му.

Атлантическият кодекс е най-голямата съществуваща колекция от автентични ръкописи и рисунки на Леонардо да Винчи, състояща се от 1119 листове хартия. Неговият живот на художник, учен и инженер е представен в тази необикновена колекция, която обхваща много обширен период от време: от 1478 г., когато Леонардо все още работи в родната си Тоскана, до 1519 г., когато умира във Франция. Листовете засягат разнообразни теми: от механика до хидравлика, от математика до архитектура, до любопитни изобретения на бойни машини, парашути и летателни машини.

Посолството на Италия в София, Италианският културен институт, Българската академия на науките и  Българската агенция за инвестиции организираха събитието.