Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски е част от делегацията на 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция. Форумът тази година се провежда между 18 и 21 юни в три града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.

В Браила, Румъния българската делегация отбеляза 155-ата годишнина от основаването в града на най-старата институция на съвременна България – Българската академия на науките, създадена под името Българско книжовно дружество през 1869 г., още преди Освобождението, в къща на мястото, където е построена черквата “Възнесение Господне”, наричана “Българската църква”. Акад. Юлиан Ревалски определи това като знаково. Той отбеляза, че на това място се е намирала къщата на Варвара хаджи Велева и се е провело учредителното събрание за създаването на Българското книжовно дружество.

На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила, присъстваха още посланикът на България в Румъния Н.Пр. Радко Влайков, кметът на Браила Мариан Добромир, ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев, генералните директори на БТА и БНР Кирил Вълчев и Милен Митев.

Много съм благодарен, че БТА, БНР и БНТ, поемайки един почти десетгодишен път, за да отпразнуваме 1350-ата годишнина от създаването на България и “14 века България в Европа”, включиха годишнината на БАН като една от първите, които да се отбележат, заедно с 200-годишнината на “Рибния буквар”, каза акад. Ревалски и дари на журналистите от 14 страни първия български учебник – “Рибния буквар”.

Участниците в срещата почетоха паметта и на Христо Ботев, като поднесоха цветя на паметника и мястото, където е била къщата на българския поет и революционер.

БАН ще отбележи 155 години от създаването си с официално честване на 12 октомври – програмата включва поредица от инициативи, сред които и посещение на представители на Академията в Браила през есента.

Снимка и видео: БТА 

https://www.bta.bg/bg/19_world_meeting/news/692364-uchastnitsite-v-19-ata-svetovna-sreshta-na-balgarskite-medii-chestvaha-155-godis