Институтът по механика (ИМех) отбеляза своята 40-годишнина на 7 ноември 2017 г., както и 55 години от началото на организираните изследвания по механика в Българската академия на науките. Тържественото заседание откри директорът на института проф. Васил Кавърджиков. Бяха прочетени поздравителни адреси от директори на институти на БАН и ректори на университети. Професор Витан Гълъбов връчи от името на клъстер „Мехатроника и автоматизация“ почетна грамота и знак за изключителен принос в областта.

Ръководителите на различните направления изнесоха доклади за своите научни и приложни достижения. Заместник-директорът проф. Николай Витанов говори за „Механика на флуидите“, проф. Румяна Коцилкова запозна гостите с проекта H2020-MSCA-RISE-734164 Grafenе 3D и достиженията на неговите две фази (http://graphene3d.imbm.bas.bg/). Презентации направиха също доц. Детелина Игнатова – ръководител на направление „Мехатроника“, проф. Емил Маноах – „Механика на деформируемото твърдо тяло“, доц. Валерий Найденов – „Физико-химична механика“, доц. Петко Кирязов – „Биомеханика“, и доц. Нина Пешева – „Математическо моделиране и числени симулации“.

На официална церемония бяха връчени грамоти за цялостен принос в областта на механиката на утвърдени учени от ИМех – БАН.

Присъстваха представители на Институт „Фон Карман“ – Белгия, проф. Костадин Костадинов – съветник на министъра на образованието и науката, директори на институти, учени и гости.