Институтът за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (ИИНЧ при БАН)  представи отпечатаните сборници с материали по проекта „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“.

Сборниците се състоят от 6 тома, резултат от комплексното изучаване на тенденциите в демографското възпроизводство и взаимодействието между отделните процеси, осъществено от шестте работни групи към проекта:

„Раждаемост и семейни политики“;

„Смъртност, стареене и качество на живот“;

„Миграции и национална идентичност“;

„Демографско развитие и трудови ресурси“;

„Уязвими етнически и религиозни групи и общности“;

„Демографска политика в България през периода 1879 – 1989 г.“

„Това е един от най-значимите проекти, по които ИИНЧ работи в последните години – този за разработването на конкретни мерки за преодоляване на негативните демографски  тенденции“, заяви при представянето проф. д-р Антоанета Христова, ръководител на проекта.  „Резултатите, до които стигнахме в процеса на работа, развенчават някои от най-апокалиптичните митове за българите и България, като твърденията, че неселението ни се топи необратимо, че изчезваме от картата на Европа и сме обречени.

Без да омаловажаваме тенденциите на спад в раждаемостта и засилена миграционна динамика, проучванията ни доказват, че всеки процес може да бъде овладян и всички тенденции да бъдат обърнати, ако има воля за бързо прилагане на предложените от нас мерки.

Истината е, че предлагаме действия, които няма да дадат ефект утре, нито дори след година. Но ако има съгласие в обществото и сред политическите сили, в историята ще останат имената на хората, преобърнали настоящата криза в устойчиво развитие и високо качество на живот“, допълни тя.

Проектът „Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България“ беше възложен на ИИНЧ при БАН от Министерски съвет на Република България. Целта беше да се извърши цялостен преглед върху развитието на населението в България и да бъдат предложени конкретни мерки.

В резултат от дейността на шестте работни групи бяха набелязани пакети за преодоляване на съществуващите проблеми в съответната демографска област. Окончателният материал бе публикуван в 6 тома (по един от всяка работна група). Обобщените в това многотомно издание материали са изключително актуални и от първостепенно значение за формирането на ефективна, стабилна и устойчива демографска политика на Република България.