Шестата научна сесия на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН) беше открита днес от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и зам.-председателя на БАН чл.-кор. Костадин Ганев. Двудневният форум се провежда в зала „Проф. Марин Дринов“ и е посветена на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Акад. Кендеров поздрави участниците и припомни мисията на УчИ-БАН – младите хора да бъдат насърчавани да стават изследователи, да представят успешно своите разработки и да бъдат установени здрави връзки между българската наука и образование.

Българската академия на науките подкрепя Ученическия институт и учените с апостолска мисия, които водят младите хора по пътя на науката, каза в приветствието си зам.-председателят на БАН чл.-кор. Костадин Ганев. Където и да продължите своето образование, не забравяйте, че българската наука ще има нужда от вас, допълни той.

Министерството на образованието и науката високо оценява работата на  Ученическия институт на БАН, обяви зам.-министър Таня Михайлова. Според нея заниманията с наука в извънучебно време показват, че учениците умеят да правилно да разпределят личното си време, да определят целите си и да се лишават от различни ежедневни изкушения.

Младата цигуларка Диана Чаушева от НМУ „Л. Пипков“ и преподавателят Венцислава Тодорова поздравиха участниците в сесията.

Повече от 50 ученици участват в шестата сесия на УчИ-БАН. Проектите им са от всички научни направления и са допуснати до участие в сесията след преценка на жури. Рецензиите съдържат критични бележки и препоръки за изследователската си работа.

 Предстои класиране и награждаване на отличените автори от първия ден на сесията.

На 29 ноември сесията продължава с представяне на проекти на ученици от математическите гимназии в София и Пловдив и доклади в областите „Биоразнообразие“, „Вирусология“ и „Роботика“. В 13:00 ч. форумът приключва с обявяване на класирането и отличените автори на ученически проекти от втория ден на сесията.