40 години НАО към Института по астрономия на БАН

Малко след пика на Персеидите, по традиция озаряващи небосклона около средата на август, над 100 любители на астрономията участваха в първата „Нощ под звездното небе на Рожен“ в Националната астрономическа обсерватория.

Доц. д-р Никола Петров разказа на посетителите за еволюцията на звездите и ги запозна с любопитни факти и за Слънцето. С интерес бе посрещната и прожекцията на документалния филм за създаването на Националната астрономическа обсерватория, открита официално на 13 март 1981 г. Специален гост-изненада на посветеното на 40-тата годишнина на обсерваторията събитие бе прочутият тенор Емил Иванов. Той говори за дългогодишния си интерес към астрономията, който е развивал паралелно с музиката.

Посетителите наблюдаваха в реално време детайли от повърхността на Луната, уловени от посетителския телескоп и предавани на специален екран. Газовите гиганти Сатурн и Юпитер, след като се издигнаха достатъчно високо над хоризонта, също попаднаха в полезрението на телескопа.

Особено красива гледка, дори и с просто око, представляваше през тази нощ Млечният път, блещукащите по-близки и по-далечни галактики, звездни купове и съзвездия.