Информационен ден на тема Напредъкът в изпълнението на проект „Национален център по мехатроника и чисти технологии“ се проведе на 17 декември в БАН. Това е третият информационен ден от стартирането на  проекта.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски откри информационния ден и изрази задоволството си от обединяването на най-добрите учени в България в областта на мехатрониката и чистите технологии. Това е най-големият проект по мащаби и финансиране, който е пример за най-успешното сътрудничество между институтите на БАН и висшите училища в България, мост между образование и научната работа. Акад. Ревалски отбеляза, че през последните години се наблюдава значително подобряване на научноизследователската инфраструктура, но остава да се направи още една съществена крачка. Тази важна стъпка е да се запази изследователския състав на проекта и да се привлекат на работа млади хора, което е гаранция за неговото устойчиво развитие.

Модератор на Информационен ден’2021 беше проф. Нели Косева, член на УС на проекта и главен научен секретар на БАН. Тя отбеляза, че за участниците в проекта  това е ден на критичен анализ на изминалата година, важен ден, в който те изпълняват своя ангажимент да информират обществото колко ефективно, целесъобразно и прозрачно са използвани публичните средства, какво е създадено с тях, както и да разяснят полезността на получените резултати за развитието на страната.

На форума присъстваха зам.-министрите на образованието и науката акад. Константин Хаджииванов и Ваня Стойнева, представители на Съвета на настоятелите на БАН, кметът на община „Слатина“ Георги Илиев, ръководители и представители на партньорите по проекта и др.

Учените представиха постигнатите резултати по изграждането на научноизследователската структура на трите изследователски комплекса „Гео Милев“, „Лозенец“ и „Студентски град“, съставящи Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии и проведените научни изследвания.

Представените резултати вижте ТУК

Видеото от информационния ден можете да гледате на https://youtu.be/UU6tLNzywq8