Премиера на документално-публицистичния филм за Новоселското априлско въстание “Девет глътки свобода” беше представена в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН.

Филмът е по сценарий на чл.-кор. Атанас Семов и отразява малко известни факти за най-масовото въстание в Северна България и в същото време най-малко познатото за широката публика, но остава в историята с това, че обявява Първата Българска република, просъществувала 9 дни.

На премиерата присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателя на БАН чл.-кор. Евдокия Пашева, конституционни и върховни съдии, учени, общественици и интелектуалци.

Необхватен е духовният мащаб на това събитие – Новоселското въстание, каза в словото си след прожекцията президентът Радеви и допълни, че всички ние трябва да се гордеем и помним невероятния подвиг на нашите предци.

След премиерата на филма се проведе обсъждане, в което се включиха чл.-кор Александър Костов, чл.-кор. Иван Гранитски и кметът на гр. Априлци Тихомир Кукенски.

Документалният филм „Девет глътки свобода“ ще бъде излъчен в ефира на bTV на 3 март от 20:00 часа.