Световния ден на водата 22 март и Световния ден на метеорологията 23 март отбелязват представители на академичните среди, държавните институции, бизнеса и образованието в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Честването е по инициатива на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН (ИИКАВ-БАН), Българската асоциация по водите (БАВ) и с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Всяка година на 22 март светът празнува Световния ден на водата. Тази година официалната тема е посветена на усилията на учените да ускорят промяната в защита на неоценимото богатство – водата. Световният ден на метеорологията се отбелязва на 23 март. Темата тази година е „Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията“ и е свързана с отговорността ни пред бъдещите поколения. Това е ден, в който се прави равносметка за заслугата и приноса на научните достижения и експертизи, свързани с времето, климата и водите. В годината на „Фундаменталните изследвания за устойчиво развитие“, обявена от ООН, тези теми подчертават необходимостта от повече вложения във фундаментални изследвания в световен мащаб и на национално ниво като основа за всички иновации и устойчиви решения за справяне на човечеството с рисковете, свързани с промените на климата и недостатъчните водни ресурси.

Директорът на ИИКАВ чл.-кор. Екатерина Бъчварова откри двудневния форум. Приветствия към участниците и гостите бяха отправени от името на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството. Oт името на Ръководството на БАН поздравителен адрес поднесе главният научен секретар проф. Нели Косева. Научните анализи и оценки на учените от ИИКАВ са в основата на изучаване на проблемите и посочване на перспективите за управление на водите в България и изучаването на промените на климата, се посочва в приветствието.

Председателят на БАВ инж. Иван Иванов обяви победителите във фотоконкурса „Природата на водата“, който се организира ежегодно от асоциацията. Зам.-министърът на МОСВ Ренета Колева връчи първа награда на победителя в конкурса Васил Николов. Изложбата може да бъде видяна в БАН до 24 март. Всички наградени в конкурса вижте на https://bwa-bg.com/photocontest_2023/

Учители и ученици от 203 Профилирана езикова гимназия “Свети Методий” представиха проекти в областта на климатичните промени.

Програмата  на двудневния форум предвижда дискусии по важни за България теми като управлението на водите в страната, водните ресурси в условията на климатични промени, иновативни технически решения за намаляване на човешкия отпечатък върху природата, качество на атмосферния въздух и здраве, опазването на околната среда, адаптирането на програмите за обучение на ученици и студенти и други. Събитието е свързано и с работата на учените от ИИКАВ-БАН в различни проекти.