На церемонията в Лондон писателят каза на български език: “Честит празник, честито чудо на езика!“

Романът “Времеубежище” на писателя и поета Георги Господинов, който е член-кореспондент на Българската академия на науките, спечели тазгодишната международна награда “Букър”. Романът е преведен на английски език от Анджела Родел.

Премията се поделя между Георги Господинов и Анджела Родел, като по този начин авторът и преводачката получават еднакво признание. Победителят беше обявен на 23 май на церемония в “Скай гардън“ в Лондон.

“Писателите не само от моята страна, но и от Балканите често се чувстват извън сферата на англоезичното внимание”, каза Господинов. “Обикновено се приема, че “големите теми” са запазени за “големите литератури” или за литературите, написани на големи езици, докато малките езици, някак по подразбиране, остават с местното и екзотичното. Награди като Международната награда “Букър” променят това статукво и това е много важно. Мисля, че всеки език има способността да разкаже историята на света и историята на отделния човек“, допълни българският писател. Той изрази благодарността си към останалите писатели, които бяха номинирани за наградата. “Вашите книги са чудесни, имам всички от тях. За мен беше чест да бъдем заедно, надявам се всички да ги прочетат. Благодаря на моя преводач Анджела Родел, която изгради тази клиника на миналото на английски език”, каза Господинов.

Писателят посочи, че “Времеубежище” е първата българска книга, номинирана за наградата и благодари за смелостта на журито да връчи приза на нея.

Георги Господинов разказа още, че получава отличието в навечерието на 24 май, когато България отбелязва Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това е любимият ми национален празник, коментира Господинов. На церемонията в Лондон писателят каза на български език: “Честит празник, честито чудо на езика!“

По информация на БТА

 

През ноември 2021 г. Събранието на академиците избра Георги Господинов за член-корепондент на БАН в отделение „Изкуство и изкуствознание”.

Роден е през 1968 г. Той е поет, писател и литературовед, който работи в Института за литература на БАН.