Енциклопедия „Лечебни растения“ беше представена пред публика на 21 юни в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Книгата е съвместно издание на  Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и Книгомания.

Виктория Лазова, директор на НЦ „Българска енциклопедия“, представи екипа, работил по изданието. Книгата съдържа най-новите научни достижения в областта на лечебните растения, съчетава съвременната наука с изпитаните и доказани през вековете природни лечебни средства и рецепти, каза тя и допълни, че изданието е научният отговор на търсенията на хората в областта на билките и тяхното приложение.

Енциклопедията предлага систематизирана научно-популярна информация за растения, разпространени в българската флора и използвани в народната медицина от векове, както и за чуждестранни видове – общо над 270. Описани са лечебни растения, подходящи за употреба в домашни условия. Те са с добра поносимост, могат да се използват за по-продължителен период от време и намират приложение за профилактика и лечение на редица заболявания.

Енциклопедията е подготвена от колектив от водещи учени със задълбочени научни познания и дългогодишен изследователски опит в областта на фармакогнозията, фитохимията, ботаниката и със съдействието на институции, занимаващи се с опазването на биологичното разнообразие и околната среда в България. Д-р Радка Йосифова е водещ научен редактор на изданието, а проф. Илина Кръстева от МУ–София е главен научен редактор. Научният секретар на БАН в направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ доц. Ина Анева е отговорен научен редактор на енциклопедията. Тя представи многообразието от лечебни растения, които виреят в нашата страна и техните лечебни свойства.