Сн. Община Плевен

Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Община Плевен подписаха днес председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и кметът д-р Валентин Христов. Документът предвижда задълбочаване на връзките между двете институции в сферата на икономическото развитие, конкурентоспособност и иновации, опазване на околната среда и управление на риска. Споразумението ще подпомогне съвместното участие на БАН и Община Плевен в научноизследователски и научно-приложни проекти, както и в проекти с европейско финансиране

Целта на регионалните академични центрове на БАН, един от които е в Плевен, е да се използва потенциалът на Българската академия на науките в цялата страна, каза на церемонията акад. Ревалски и допълни, че по този начин БАН доказва, че е национална организация, която работи в името на цялото общество. Той припомни, че Академията и българските общини си сътрудничат не само в областта на науката и висшето образование, а и в областта на образованието с подготовка на ученици и учители. Регионалните академични центрове в страната осъществяват и сътрудничество с бизнеса, допълни председателят на БАН.

На церемонията по подписване на меморандума, която се проведе в сградата на Община Плевен, присъстваха председателят на Общинския съвет в Плевен доц. д-р Иван Малкодански, проф. д-р Славчо Томов, директор на Научно-изследователския институт към Медицинския университет в Плевен, представители на екипа на общината и Националната академична мрежа на БАН.