С ретроспективна изложба в Монтана беше отбелязана 45-та годишнина от създаването на Института по тракология, днес Център по тракология „Проф. Александър Фол“ при ИБЦТ-БАН. Организатори на събитието са Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН, община Монтана, Регионален академичен център – Монтана и Регионален исторически музей – Монтана.

Експозицията представя историята на науката тракология, чието начало се открива в първите известни към момента публикации от 18 в., и историята на сформирания през 1972 г. към БАН научен институт за интердисциплинарно изследване на историята на тракийската древност. От тогава и до днес той работи с фокус върху историята, културата и езика в по-широкия контекст на индоевропеистиката като съществен дял от европейското и световно културно-историческо наследство.

Изложбата е подредена в художествена галерия “Кирил Петров” в Монтана. На 15 май 2017 г. тя беше официално открита от директора на Института за балканистика с Център по тракология – БАН проф. д.и.н. Александър Костов и кмета на община Монтана Златко Живков, който по професия е историк.

„Монтана се завърна трайно на картата на националния културен и научен календар, имаме ползотворно сътрудничество между общината и Регионалния академичен център на БАН в Монтана. Аз работя като кмет вече с шест правителства и три парламента, представлявам българските общини и в ЕС в Брюксел. От утре започваме да работим по финансовата рамка за следващата година. Винаги съм смятал, че трябва да отделяме повече от този около 1% от БВП за финансиране на науката и за по-високи възнаграждения на занимаващите се с нея, както прави Финландия, например и резултатите им са забележителни”, коментира кметът Златко Живков при откриване на изложбата.

Членове на Центъра по тракология „Проф. Александър Фол“ изнесоха доклади по теми, които са в изследователското поле на института: гл. ас. д-р Пламен Петков – Одриска династия (V в. пр. Хр. – 340 г. пр. Хр.); гл. ас. д-р Ружа Попова – Траките в Боспорската династия: Спартокидите.