„Загадките и времената на „Българан е галант“

Проектът е в пряка връзка с официалното прогласяване (посредством специален сертификат) от страна на ЮНЕСКО на София за „творчески град на киното”. Проектът съдържа реални доказателства за историческите заслуги на града (като цяло), а и на личностите, управлявали го през разглеждания период (1908–1915), към седмото изкуство – принос, предопределил в крайна сметка заслужения избор на световната организация ЮНЕСКО.

Проектът е част от социокултурен процес, започнал с обявяването на 2015 година за Година на българското кино, през която подобаващо бе отбелязан 100-годишният юбилей на премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ (12.І.1915), и продължен както честването на 125-годишнината от рождението на Васил Гендов (24.XI.1891) – изпълнителя на главната мъжка роля във филма „Българан е галант“, а и неговия предполагаем автор, така и с предвижданите през декември инициативи във връзка със 120-годишнината от първата кинопрожекция в София (а и в България), състояла се в края на 1896 г.

Проектът напълно отговаря на всички общи приоритети на Програма „Култура“ за 2017 г.

Имало едно време един филм… Нарекли го „Българан е галант“, а премиерата му била обявена за „сензация“. Но и тя като всяко чудо минала за три дни и си заминала. Сетне лека-полека потънала в забвение. Хората забравили дори датата, на която се била състояла. Но след време решили да си я припомнят. Защото осъзнали, че става дума за рождението на не какъв да е филм, а на първия български игрален филм! Който на всичкото отгоре взел, че се изгубил (навярно безвъзвратно) из дебрите на отминалите години… Спомена за него най-напред се заема да възстанови Васил Димитров Гендов (1891–1970) – актьорът, който по волята на Фортуна изпълнява главната мъжка роля в уникалното екранно творение. Още през 1924 г. той написва материала „Как правихме „Българан е галант“, отпечатан в сп. „Киновестник“1. Така на бял свят се появява най-ранното свидетелство за произхождението на филма, оказал се комедия…

Още проекти:

Период: 2015 - 2017

Цел: Издаване на историята на първия български игрален филм.